Expositie Afghanistan; life beyond the front pages

Zondag 24 november 2019 opent SBK Kunstuitleen & Galerie om 15.00 uur de expositie Afghanistan, life beyond the front pages van Massoud Hossaini.

Pulitzer Prize en World Press Photo-winnaar Massoud Hossaini brengt de eerste expositie van de Afghanistan Photographers Association (APA) naar Nederland. Samen met elf fotografen herdefinieert hij Afghanistan in een uniek portret.

Na de val van het Taliban regime in Afghanistan leidde het prille ontstaan van een vrije pers tot een kleine fotografische revolutie. Nu de buitenlandse troepen en internationale media zich terugtrekken, zijn Afghanistan en haar kunstenaars, fotografen en journalisten weer op zichzelf aangewezen. Verenigd in deze tentoonstelling schetsen zij een portret van een land zoals we dat nog niet eerder hebben gezien.

Afghanistan; Life Beyond the Front Pages vertelt de verhalen achter de voorpagina’s en buiten beeld van de oorlogsscènes. Het biedt een uitzonderlijk fotogeniek beeld van de worstelingen en de trots van een instabiel Afghanistan en toont de onverwachte schoonheid van veerkracht, doorzettingsvermogen en kameraadschap in oorlogstijd.

Na het winnen van de Pulitzer Prize en World Press Photo heeft Hossaini zich het lot van de vrije pers en kunstenaars in zijn land zeer ter harte genomen. De documentaire Frame by Frame, winnaar van de VARA-publieksprijs op het festival Movies that Matter, volgde hem gedurende zijn inspanningen binnen een nieuwe en gevaarlijke mediawereld. Als oprichter van de APA vervult hij een nationale en internationale spilfunctie; niet alleen met betrekking tot verslaggeving vanuit Afghanistan maar ook als het gaat om het behartigen van hedendaagse Afghaanse cultuur, journalistiek en fotografie. Binnen dit kader is hij bijvoorbeeld de initiatiefnemer van de eerste kunstgalerie in zijn land die podium biedt aan hedendaagse Afghaanse kunstenaars.

Hossaini heeft gekozen voor een expositie in SBK Dordrecht omdat hij zichzelf als ‘Dordtenaar’ ziet nu hij hier verblijft. De foto’s van APA in deze expositie, waaronder ook zijn eigen werk, zijn zowel vanuit artistiek als vanuit journalistiek oogpunt bijzonder interessant en van uitmuntende kwaliteit. Deze eerste expositie heeft een pilot-functie. Enerzijds wilt de APA haar visie op Afhanistan onafhankelijk op de kaart zetten. Anderzijds zal de opbrengst van deze expositie worden gebruikt om deze fotografen zowel binnen als buiten Afghanistan een podium te bieden.

Sinds juli 2019 verblijft Massoud Hossaini in Dordrecht om bij te komen van een periode van achttien jaar onafgebroken verslaggeving van de oorlog in Afghanistan. De stad Dordrecht is vereerd dat Massoud hier verblijft en de maand november en december staan op verschillende manieren in het teken van zijn aanwezigheid. Naast deze expositie zal hij op verschillende locaties lezingen houden en zijn werk tonen. Ook zal de documentaire Frame by Frame vertoond worden in Filmhuis The Movies. Buiten Dordrecht zal een deel van deze expositie zich tijdelijk verplaatsen naar Den Haag voor een evenement van stichting Number Five.

SBK Kunstuitleen & Galerie

Voorstraat 180, 3311ES, Dordrecht