Prince | 1999 | Release Party

Ter ere van de heruitgave van het Prince-album “1999” geven we in Het Magazijn een kleine releaseparty. 

29 november 2019 verschijnt een zeer uitgebreide en derhalve zeer interessante heruitgave van het album dat het geluid van de kleine grote man uit Minneapolis zou gaan bepalen.

‘’1999’’ kan en mag gezien worden als de opmaat voor de werelddoorbraak van Prince 2 jaar later met het album en de film ‘’Purple Rain’’. Om ‘’1999’’ daarmee af te doen als een tussendoortje en/of matig album zou zeer onterecht zijn, sterker nog: het wordt door velen (en ook door ondergetekende) gezien als één van zijn beste platen.

Prince had na zijn eerste twee albums (‘’For You’’ uit 1978 en ‘’Prince’’ uit 1979) al eerder het roer omgegooid met de twee opvolgers (‘’Dirty Mind’’ uit 1980 en ‘’Controversy’’ een jaar later). Maar met ‘’1999’’ boorde Prince in 1982 een geluid aan waar hij jaren later ook nog om bekend zou staan: hij gebruikte hierop als een van de eerste artiesten een LinnDrum LM-1, een van ’s werelds eerste drummachines. Ondanks de beperkte mogelijkheden van het apparaat toverde Prince de meest bizarre geluiden, patronen en arrangementen uit de machine waarmee hij zijn sound eigenlijk uitvond. Met de hitsingles ‘’1999’’ en ‘’Little Red Corvette’’ boorde hij tevens voor het eerst ook een ander publiek aan dan het R&B-publiek dat hem voor 1982 voornamelijk alleen kende.

Het dubbelalbum (11 lange nummers, 70 minuten speelduur) bood verder ook een geweldige ballad (‘’Free’’), een paar brute funktracks over seks, één van Prince’s favoriete onderwerpen (‘’Lady Cab Driver’’, ‘’Let’s Pretend We’re Married’’ en ‘’D.M.S.R.’’), en twee sublieme nummers die niet in een hokje te duwen zijn, ‘’Something In the Water (Does Not Compute)’’ en ‘’All The Critics Love U In New York’’.

De nu te verschijnen deluxe reissue biedt naast het geremasterde album nu ook nog 24 nog nooit eerder uitgebrachte outtakes, demos en ‘gesneuveld’ materiaal, plus twee volledige concerten van de ‘’1999’’-tour uit 1982.

We zullen deze avond als eerste in Nederland pareltjes uit de heruitgave en andere hits van de grote kleine man uit Minnesota ten gehore brengen. Wederom een paarse avond in Het Magazijn die je niet mag missen!

En wil je deze avond al de dag voor de release een versie van het album meenemen, bestel hem dan nu hieronder tegen een gereduceerde prijs!

Het Magazijn

Gratis entree
Voorstraat 180, 3311ES, Dordrecht