Type and press Enter.

Voorstraat 180

Voorstraat 180

Het Magazijn dankt haar naam aan de eerste bewoner van het pand; meubelmagazijn Zwijsen en Co. Deze firma betrok het pand in 1902 na een ingrijpende verbouwing waarbij twee oudere huizen tot één geheel werden getransformeerd. De architect van dit nieuwe meubelmagazijn was Carel Jacobus Johannes Tenenti (1866-1927), een Dordtse architect met Zwitserse roots. Tenenti wist de nieuwe vormen van de Art Nouveau op een eigen wijze te interpreteren en dat is waarschijnlijk wel het meest tot uiting gekomen in Het Magazijn. De – destijds – hypermoderne gevel bestaat grotendeels uit glas in slanke teakhouten kozijnen, met erboven hardsteen en geglazuurde baksteen gecombineerd met tegeltableaus van de Delftse plateelbakkerij Thooft & Labouchère (De Porceleyne Fles). Het gebouw wordt – naar onze mening niet onterecht – gezien als hét Art Nouveau topstuk van Dordrecht.

In opdracht van de gemeente Dordrecht is het pand in 1993 door Lugten Malschaert Architecten gerenoveerd en inwendig verbouwd tot Centrum Beeldende Kunst. Daarbij zijn een buurpand en een achterhuis aan het complex toegevoegd en is het interieur ingrijpend gewijzigd.

Ook is in die tijd de stadstuin aangelegd, één van de eerste gerealiseerd ontwerpen van West8. Het gerenomeerde bureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur van de in Dordrecht geboren landschapsarchitect Adriaan Geuze. Een verrassend mooie – en voor velen onbekende – tuin midden in het centrum van Dordrecht, die zeker een bezoek waard is.